sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

09. Voiman kirous

EDIT:
     Osaa korjailtu tekstillisesti (15.3). Ei ikinä, ikinä pitäisi vähän väsyneenä, nälkäisenä ja kipeänä koettaa kirjoittaa toimivaa osaa. Herranjesta mitä aivopieruja. Suosittelen lukemaan (silmäily riittää) osan uudestaan, sillä nyt siinä on jotain järkeäkin ja kirjoittaja tyytyväinen.

- Tylle


Taustalle

Yö oli synkin miesmuistiin. 
Pimeä. 
Ahdistava.
Tuskallinen. 
Lamaannuttava. 
Arinbjornin kruununperillinen, 
prinssi Aksel Hursvaara 
oli kuollut tuon yön pimeimmällä hetkellä.


     Ikkunasyvennykseen musertuneena istuutunut Runa tuijotti vuoteella liikkumatta makaavaa miestä. Tätä lukuisat, sadat, tuhannet kerrat aikaisemmin katselleena Runa tuijotti lasittunein, kyynelöittynein silmin rintakehää joka ei enää noussut.


     Kuolema oli vienyt miehen mukanaan syvään, ikuiseen uneen.
Lamaantuneena Runa piteli päätään antaen kyynelten valua pitkin poskiaan. Epäusko puristi sykkivän sydämen kasaan. Hän ei kyynelehtinyt saati surrut epäonnistumistaan vaan menetystä. Menetys, jollaista nuori parantaja ei ollut kuvitellut joutuvansa tuntemaan äitinsä lähdön jälkeen riipoi ja kidutti surun valtaamaa mieltä. Yhteiset hetket, aika, joka oli polkenut päiviä paikallaan miehen sairasvuoteen äärellä oli muodostanut salakavalan siteen kahden kovin erilaisista maailmoista olevien ihmisolentojen ympärille.


     Tunteja ikkunasyvennyksessä istuen Runa viimein repi itsensä seisaalleen. Takan valaisemassa huoneessa Runa antoi sormiensa hipoa vuoteen korkeita puulaitoja. Vuoteelle lepoonsa asetellun prinssin rinnan päälle asetettuja, viilenneitä käsiä koskettaen Runa katsoi silmät kyynelissä kuolleen prinssin kasvoja. Menetys.  Tunne, joka poltti kuin myrkyllinen happo hänen sisintään oli vieras - voimakas, hulluuteen ajava tuntemus.

     Syvään hengittäen Runan kasvojen ilme kiristyi. Hänen vaihtoehtonsa olivat vähäiset. Lupaus, kauan sitten tehty, säikähtäneen lapsen vannoma taisteli vuoteella makaavan miehen aiheuttamaa surua vastaan.


     Muutaman askeleen vuoteesta kauemmaksi ottaen Runa levitti kätensä ja hengitti hyvin syvään. Niin syvään kun hän ikinä pystyi.


     Nopeammin kuin Runa ehti ymmärtää, alkoivat ihonsa kuvioiden muodot poltella kuumottavalla tavalla ihollaan. Voima, joka käyttämättömänä, mutta voimakkaana eli nuoressa naisessa sai Runan taivuttamaan tuskaisena päätään. Tukahduttava, hallinnoimaton energia silmiensä takana sai hänet parahtamaan kivusta.


     Kohina ihonsa veressä oli vähällä saada Runan lopettamaan Voimansa kutsuloitsun.


     Kyyneleen toisensa jälkeen vuodattaen Runa piteli vapisivia käsiään ilmassa. Verensä johdattamana Runa tarrautui kiinni muistoon vuoteella makaavasta miehestä.


     Hetki hetkeltä voimakkaampana kasvava hohde voimistui Runan ympärillä. Nuo pienet, tuskin tulikärpästä suuremmat hohtopisarat yhdistyivät toisiinsa kasvattaen kokonaan.
 

     Katseensa tiukasti katossa pitäen Runa tunsi vieraan, mutta hyvin omaksensa tunteman tulen ympärillään.


     Hohdetähdet kasvoivat kokoaan niin, että saavuttaessaan suurimman mahdollisen muotonsa ne räjähtivät ilmassa, synnyttäen tuon suuren usvaisan hohteen Runan, ja Akselin kuolinvuoteen ympärille.


     Kätensä kuin unen hohtoisessa transsissa kuolleen miehen rinnalle laskien kasvoi valkea hohde kaksikon ympärillä. Tuskaisena kipuna kättensä läpi kuolleen, viileän ihon tuntien Runa halusi vain vetää kätensä pois - mutta hän ei tehnyt niin. Hän ei kyennyt...ei enää.


     "Anna anteeksi Aksel..." katseensa miehen kasvoihin nostaen kävi kipu ylitsevuotaksi, jolloin katse usvaisten silmien takana pimeni.

***


Taustalle

     Pimeys humisi kaikkialla.
Katseella ei ollut minkäänlaista kiinnekohdetta.
Ilmassa kaikui vieraat, mystisen kielen sanat,
 jotka muodostivat kuin laulua tuolla kaukaisuuteen kumisevassa mustuudessa. 


     Tuntematta painoa askeltensa alla Runa käveli tuossa pimeydessä. Hän ei hengittänyt. Hän ei tuntenut kehonsa eloa. Hän vain eteni tuossa loputtomuudessa osaamatta murehtia määränpäätään, olinpaikkaansa tai tulevaa.
     Johdatus näytti hänelle tietä.


      "Olen odottanut sinua", tumma, särisevä, raskas ääni kantautui pimeässä.


      Järkkymättömänä Runa näki kuinka ilmassa, itseään monta kertaa suurempi hahmo lipui kevyesti kuin höyhen itseään kohden.
      "Kuka olet?" pelokkaana, kuiskausta tuskin kantavammalla äänellä Runa kysyi.
      "Kukako olen?" ääni mustuudessa nauroi: "Olen voimiesi lähde... Hyvyytesi vastakohta itse Pahuus. Elämäsi vastakohta Kuolema...Olen Noitakuningas Nergüi siinä missä sinä olet Noitatyttö Runa."
   

     Paljasjalkainen, lihansa, verensä ja elonsa kauan sitten menettänyt hahmo raskaassa panssariviitassaan lähestyi pimeydessä. Olematon tuuli lepatti viitan raskaissa liepeissä, vaikka tuo tuuli ei Runaa koskettanut.


     "Amidan tytär - kaunis pikku Runa....metsän suloisin laululintu", ääni sävähti naurun hykerrykseen: "Tyttö, jonka äitinsä niin kovasti tahtoi pelastaa ja suojella....mutta täällä sinä olet."
     Maireasti kallistuva pää tutkaili saapunutta peittelemättömästi. Ojennettu, kauan sitten mädäntynyt käsi suoristui koskettaakseen Runan mustia hiuksia.


     Kämmen ei koskaan kuitenkaan nuorta naista tavoittanut, sillä paksuun viittaan itsensä varjostanut olento värähti. "Mutta et tullut äitisi vuoksi..." huulettomille kasvoille nouseva hymy sai pupillittomat silmät kohdistumaan Runaan. "Ha ha ha - olet täällä nuorukaisen vuoksi."


     "Äitisi vannotti sinua lupaamaan ettet ikinä yrittäisi hakeutua luokseni. Muistathan? Mutta siitä huolimatta...täällä sinä olet", kokonaiseen hahmoonsa muodostuen Noitakuningas Nergüi liukui nuoren naisen eteen ja seisahtui. "Olen utelias, nuori Runa, onko prinssi käyntisi arvoinen?"


     "Haluan pelastaa hänen henkensä."
     "Niin tietenkin, niin tietenkin - samaa äitisi, Amida, minulle kertoi minulle hänen ollessaan täällä teidän vuoksenne."
     "Meidän vuoksemmeko?" noitakuninkaan sanoista hämmentyen Runa takertui kiinni kuulemaansa.
     "Niin", tyytyväistä naurua hykertäen noitakuningas sipaisi Runan hiuksia pitkillä luusormillaan: "Hän hakeutui luokseni pelastaakseen sinut ja veljesi Brynjarin... Mutta sellaisen teon tekeminen maksoi hänelle hyvin paljon."
     "Minä..,minä en ymmärrä."


     "Oi....siitä on vuosia, elimme ajassa jolloin sinä ja veljesi olitte vielä kovin pieniä. Onnettomia surkimuksia vailla ymmärrystä elämän arvosta. Olitte sairastuneet kuumetautiin niinkuin monet muutkin lapset tuohon aikaan. Maan ylle sipaisemani tauti eteni kuin kulovalkea. Ah, niin kaunista, sievää ja suloista surua...Kuolemanne oli täysin varmaa, mutta Amida halusi teidät kaksi pelastaa, jolloin hän tuli luokseni. Mutta minä en tee mitään ilmaiseksi. Hän tarjosi henkeään, mutta yksi henki kahdesta --- se on kovin epäreilua. Kovin sopimatonta...jolloin hän antoi minulle kauneutensa, kuin elinvoimansakin. Kaiken, mutta kaksi henkeä...kaksi henkeä vaatii enemmän. Enemmän mitä Amida osasi odottaa."


     "Elämä ei ole koskaan halpaa, saati ilmaista, jolloin teimme meitä molempia miellyttävän kaupan teidän elämästänne. Hän luovutti minulle kaiken kykenemänsä, mutta halusin jotain suurempaa, jotain minua miellyttävämpää. Tuska Amidan silmissä oli minulle kuin aarre kaiken keskellä, jolloin hän lupasi lähteä, jättää sinut ja veljesi heti kun Brynjar täyttäisi kolmentoista ja olisi tarpeeksi vanha pitääkseen teistä kahdesta huolen..." katseensa alas Runaan laskien Nergüi kallisti päätään.
    "Muistatko sen päivän Runa? Päivän, jolloin äitisi polvistui eteesi, siveli kiharaisia hiuksiasi, halasi ja vannotti ettet ikinä - ikinä- puutu Kuoleman tahoton?" naista tarkastellen noitakuningas sipaisi pitkää, karkeaa viiksikästä suupieltään: "Kaupanteko elämästä on kallista laululintuseni...vieläkö haluat ryhtyä siihen?"


     "Haluan pelastaa hänet", hiljaisella äänellä haluamansa toistaen Runa katseli noitakuningasta järkkymättä, vaikkakin pelon turruttamana.
     "Oh...onko tämä mies, tämä tulevaisuuden kuningas suurine odotuksineen maksusi arvoinen? Todellako...? Tsk. Tsk. Tsk. Olet kovin nuori Runa. Kovin viaton...kovin kovin tietämätön."
     "Hän...Aksel...on kaiken sen arvoinen mitä maksuksi asetat."
     "Kuolema elämästä..." noitakuningas lausahti kepeästi.


     Nähdessään Runan henkäisevän nopeasti ja tahdittomasti noitakuninkaan kasvoille nousi huuleton, tyytyväinen hymy, joka ei laskenut silloinkaan kun nainen nyökkäsi hyväksyvästi: "Hyvä on. Minä pelastan prinssisi hengen, mutta vaadin maksuksi sinun henkesi."
     Kalpeaa nuorta naista katsellen Nergüi nosti sormensa pystyyn: "En kuitenkaan vaadi velkaasi maksettavaksi tässä ja heti, sillä onhan minussakin herkkä puoli...Nuoruutesi kiehtoo minua, kovastikin. Tulen vaatimaan henkesi sillä hetkellä kun elämässäsi kohtaat onnellisimman hetken."


     "Haluan sinun kokevan suurimman onnen mitä elämäsi koskaan tulee sisältämään, mutta riistän elämäsi sen hetken ensimmäisillä sekunneilla. Sen verran minä sinulle aikaa annan. Olenhan minä niin armollinen sinulle nuori Runa..."
     Noitakuninkaan sanat äkillisessä pimeydessä kauas kantoisena kuminana mylvien Runa haukkoi henkeään. Lupaus oli rikottu. 


     Syvään henkeä edelleen haukkoen Runa katseli holtittomasti täriseviä käsiään. Sädehtivä valo ruumiistaan miehen kehoon siirtyen Runa katseli kuinka kätensä antoivat elämänsä valon siirtyä nuoreen prinssiin.


     Kämmentensä alla nousevan rintakehän tuntien kuollut mies huokaisi raskaasti.


     "Olet elossa", värisevä, puutunut henkäys huuliltaan laskien Runa katseli väsyneenä, mutta voipuneena miestä, jonka rinnan alla sammuneena maanut sydän alkoi jälleen sykkiä.

***


Taustalle

    Suuren ruhtinassalin takassa nousevat liekit lämmittivät kylmiä, kohmeen kiduttamia sormia. Talvi oli tosiaan saapunut, eikä suuri hirsilinna kyennyt pitämään luonnon kylmää kouraa loitolla niinkun oma pieni mökkinsä siinä onnistui.


     Runa olisi halunnut paeta Henningenistä. Koko maasta mikäli suinkin vain mahdollista.. Hän halusi sulkeutua omaan mökkipahaseensa, mutta tieto nuoren prinssin tointuneesta tilasta sai ruhtinaan vaatimaan nuoren naisen läsnäoloa vielä pidemmäksi aikaa. Tekonsa oli jäänyt omaksi tiedokseen, mutta noitakuninkaan sanat vihloivat hänen mieltään. Hän ei tiennyt kumpi asia painoi mieltään raskaimmin; ymmärrys kuolevuudestaan vai tieto siitä, että Amida, hänen äitinsä oli vielä mahdollisesti elossa.


     Amida, hänen ja Brynjarin äiti oli kadonnut keskikesän lämpimään yöhön vuosia sitten. Brynjar ja hän olivat selviytyneet kahden. Olihan heidän äitinsä pitänyt huolen heidän sairasvuoteeltaan nousemisensa jälkeen, että he osaisivat hyödyntää luontoa, viljellä maata ja selviytyä. Vasta nyt Runa ymmärsi, että heidän äitinsä oli tehnyt sen kaiken varmistaakseen että he selviytyisivät. Kasvaessaan hänen muistonsa äidistä olivat kuihtuneet, unohtuneet vaikka eivät olisi saaneet. Lupaus - pikkutytön itkusilmäinen lupaus oli ainoa asia, josta Runa oli pitänyt kiinni. Hän ei koskaan ollut kyseenalaistanut tekemäänsä lupausta, ei ennen...Ei ennen kuin Aksel, ei kuninkaallinen - vaan tuo karhun runtelema mies oli saapunut luoksensa.
     Ja mitä kuolemaansa tuli...


     Runan ajatukset katkesivat hänen kuullessaan varovaisen, siron ja pienen äänen selkänsä takaa.


     Suureen puutolppaan tukeutuen Gitta katseli varovaisesti noitanaista.


     Nuori nainen ei ollut koskaan tavannut noitaa, tai noidaksi kutsuttavaa ihmistä - eikä hän nähnyt tässä hirsilinnassa muutaman päivän asuneessa vieraassa mitään vaarallista.


     Heidän vieraansa, Runa, oli kovin etäinen ja hiljainen - sellaiseen myös ujo nuori nainen saattoi hyvin samaistua. Hän ei ollut äänekäs tai esillä mitenkään, hän viihtyi omissa oloissaan siinä missä Runakin.
     Olihan heidän vieraassaan tietenkin tuota poikkeuksellista kauneutta jollaista Gitta ei ollut koskaan nähnyt, mutta tuskin sellainen kelpaisi noidan määritelmäksi?


     "Anteeksi - ", Gitta sai sirolla, pehmeän heiveröisellä äänellään sanottua saaden takan äärellä seisoskelevan naisen huomion.
     "Niin?"


     Aikansa rohkaisduttuaan Gitta askelsi Runan luo, sekä tervehti tätä.
     "Nimeni on Gitta...olen..olen ruhtinaan tytär."
     "Minä olen Runa ."


     "Tiedän - tai tarkoitan, että olen kuullut sinusta paljon", pieni puna kasvoilleen nousten Gitta häkeltyi omista tahdikkaista, reippaista sanoistaan niin että hetkeen nuori nainen ei tiennyt mitä sanoa.


     "Toivottavasti ette kovin pahoja kertomuksia", rauhoittavasti ruhtinaan tyttärelle hymyillen Runa katseli siroa olentoa edessään.


     "Ei, en suinkaan, tai niitäkin, mutta suuremmaksi osaksi pelkkää hyvää. Ja paransithan sinä prinssi Akselin. Kuka sellaisen jälkeen voisi enää pahaa puhuakaan."
     Gittan sanat saivat Runan hymähtämään ääneen: "Tein vain sen minkä voin. Yrttini toimivat vain paremmin kuin parantajanne."
     "Kenties", ujosti naurahtaen Gittan suuret silmät katsoivat vaivaantuneena hetken Runan ohi, kunnes uskalluksensa ja rohkeutensa keräten nainen jälleen nosti katseensa naiseen. "Pahastutko kovastikin jos pyytäisin sinua hetkeksi istumaan ja juttelemaan kanssani?"


     Ruhtinaan tyttären kehoitukseen suostuen Runa istuutui naisen seuraan.
     "Voinko auttaa teitä jotenkin?"
     "Ehm, en tiedä...toivoisin niin ainakin", empien vastaten Gitta pyöritteli hermostuneesti käsiä sylissään.


     "Haluaisin ainakin yrittää auttaa teitä parhaimpien kykyjeni mukaan, mutta kertokaa ensin mikä asia teidät noin murheelliseksi saa", rauhallisesti nuoren naisen vieressä istuen Runa katseli murheen miltein musertamaa naista, joka kävi omaa kamppailuaan rohkeutensa kanssa.


     "Tämä tuntuu ihan hölmöltä", aikeitaan jo katuen Gitta pudisteli murheellisesti päätään, mutta tuntiessaan Runan lämpimän käden rauhoittavan kosketuksen omallaan Gitta huokaisi. "Isäni ja kuningas Balladur ovat sopineet minun ja prinssi Akselin häistä. Ja minä mietin, osaatko sinä kertoa millainen mies hän on? Prinssi Aksel?"


     Nuoren ruhtinaan tyttären sanoja kuunnellen Runa häkeltyi niille sijoilleen: "Prinssi Aksel...en en oikein tiedä", sanoja suustaan takellellen Runa laski katseensa hirsilinnan paksuihin runkopuihin. "Tarkoitan, että en juuri ole ehtinyt tutustumaan häneen. Aikani on lähinnä mennyt hänen haavojensa hoitamiseen."


     "Kiitos kuitenkin", nopeasti paikaltaan nousten Gitta henkäisi: "Eihän minun olisi pitänyt kysyä sellaista ollenkaan. Ajattelin vain...Anteeksi."
     "Älkää pyydelkö anteeksi. Minäkin olisin esittänyt samanlaisen kysymyksen teidän asemassanne", Gittan surullisen pelokkaita silmiä katsellen Runa nosti huulilleen rohkaisevimman hymynsä: "Olen kuitenkin varma, että parempaa puolisoa saatte etsiä. Uskon, että Aksel, prinssi on hyvä mies sinulle."


     "Kiitos Runa. Sanasi auttoivat", Gittan lähtevää selkää hetken katsellen Runa suoristui ja jäi tuijottamaan tyhjin silmin eteenpäin...Mitä ihmettä hän oli kuvitellut?

5 kommenttia:

 1. Vihdoin sain luettua kaikki kirjoittamasi osat ja voin vain todeta, että mahtavaa! Olet erinomainen kirjoittaja ja jäin tarinaasi koukkuun! Lavastukset ja kuvat ovat ihan huippuja!

  Mielenkiinnolla jään odottamaan uutta osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista KattiSims!
   Aivan mielettömän kiva kun väki vaivautuu jättämään terveisensä :).

   Nöyrästi kiittelen kehuista, vastavuoroisesti pidän kovasti Eoforhildin maailmasta.

   Poista
 2. Tämä tarina on aina sellainen, että uuden osan tullessa ja alkaessa lukemaan, sitä ei voi jättää kesken mitenkään. Haluaisin aina vain jatkaa lukemista, vaikka osa loppuisi aikaa sitten :D

  En tiedä, mitä pelailet ja kuinka aktiivisesti, mutta otaksun skyrimin olevan ainakin tuttu, sillä tämä noitakuningas (jonka nimi on aivan liian vaikea nyt kirjoitettavaksi) niin on "Dragon Priest"-tyyppejä skrymisista :D Hauska vain itse todeta asia, kun kyseistä peliä pelaan. Sekä sopii aika hyvin hahmona tähän tarinaan.

  Hmm... Saa nähdä milloin Runan elämän onnellisin hetki tulee ja maksaako hän vielä siitä hengellään. Vai tapahtuuko ihme pelastus vai sitten vielä jokin suunnitelma y. Olipa yllättävä käänne tämä Gittan ja Akselin naimakaupat vai onko siitä ollut mainintaa? O.O Kaiken päälle Runan äiti Amidan yllätävä tulo tarinaan, kuinka paljon voikaan yhteen osaan mahduttaa yllätyksiä :D Tai Amida ei ole vielä tarinassa kuin nimenä, mutta hänenkin mahdollisuus tulla tarinaan vielä on suuri.

  Ja mitä tuleen osaan 10. Ei sitä tarvitse odotuttaa ainakaan minusta yhtään :D Jätät aina kohtiin, mitkä huutavat jatkoa

  t. R.H

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit näitä pitkiä palautteita aina odottaa että pääsee runoilemaan vastauksia.

   Aivan mahtavaa että joku pongasi Priestin ;D. Itse jumituin kuukausiksi pleikan ääreen Skyrimia pelaamaan. Hyvä etten pleikka nelosta ollut jonottamassa ilmestymispäivänä (hah). Ladatuistani löytyy muutama muukin draugr, joita suunnittelin käyttäväni Nergüin lähettiläinä tulevaisuudessa. Noitakuningasta en osannut luoda siminä, joten oivalsin käyttötarkoituksen näille ladatuille. Huomasitko muuten - skyrimin esineistöä, sekä huoneiden tapetit, kasvomaskit, metsäkohtauksen kuuset yms. ovat skyrimista simsiin modattuja ;D. Samoin löytyy Dragon Age sarjasta armoreita ja Assasinistakin jonkun verran asustetta löytyy. Ja vieläpä minusta ihan korkealaatuisena näin sims kakkoseen nähden.

   Ja tosiaan, meidän ruhtinaammehan on "vaikeuksissa" sinnitellessään ruhtinaskuntansa kanssa Arinbjornin kasvavan kuningaskunnan varjossa, joten tietenkin tämä kaikkea pohtiva ruhtinas on taustalla sopinut omiaan. Varsinkin kun prinssi makaa kuoleman kielissä hirsilinnassaan niin kyllä on ollut korpeilla aikaa lennellä kuningaskunnan ja Henningenin välillä. Yllätysmomentiksi tämän lopputiedotuksen ajattelinkin ja hyvä että yllätti. Jonkin sortin rivihavinaa on Ruhtinas-osassa saattanut makustella, mutta ei varsinaisesti ääneen ole sanottu mitään. Gittakin pistäytyi tuolloin vain kasvona osassa ja sillä tavalla salakavalasti oli tämä neiti mukaan saatava.

   Amidasta en vielä tiedä jääkö hän tuollaiseksi aina silloin tällöin mainittavaksi hahmoksi, vai tempaisisinko oikein osan hänelle. Seuraan henkilön tarinassa voisin melkeinpä harkita tutustuttavani Amidan itse tarinaankin. Vaihtoehtoja on :).

   10 osa varmaankin viikonloppuna ilmaantuu :D.

   Poista
 3. *laittaa osamusiikin päälle ja saa heti kylmiä väreitä*
  Vai että noitakuningas, kräiks. Täältäkö Runan voimat ovat peräisin - tai ainakin osa niistä? Vai sellaista kauppaa Amida oli tehnyt...
  Noitakuninkaan maksuvaatimus on omalla kieroutuneella tavallaan varsin nokkelaa - jotenkin tuntuu siltä, että Runa ei pysty onnea välttelemään ainakaan kovin pitkään vaikka yrittäisikin. Ja jos Runan äiti on vielä (vaikkakin epätodennäköisesti) elossa jossakin, niin missä tosiaan? :o
  Ja Gitta on kovin suloinen, vaikka onnistuukin kovin järkyttämään Runaa viattomuudellaan. Pitääkin kiitää seuraavan osan pariin, josko se tekisi jotakin näille perhosille vatsassani...

  (psst, järjestyksessä toinen osamusiikki on kadonnut)

  VastaaPoista